top of page
Karate-37.JPG

מילון מושגי יסוד בקראטה

"בודו" - דרך הלוחם

הקוד המוסרי ודרך החיים של הסמוראי. בעבר הרחוק, היקף מיומנויות הלוחם ויכולתו קבעו לעתים קרובות אם יחיה או ימות. הבודו היה בעבר הצורך של הלוחם להגן על חייו ולכן היה עליו לרכוש טכניקה לצרכי הגנה עצמית המשולבת בנפש חזקה. כיום, רוב הזמן  הבודו הוא הקרב של אדם עם עצמו והכלים שלו לדרך החיים שלו. קרב זה משמש לאדם כדי להכיר את אופיו ואת יכולתו להתגבר על מגבלות הגוף ועל מכשולי החיים. לא ניתן להבין את המשמעות המלאה של בודו קראטה מקריאת טקסט, בבודו צריך להתנסות על מנת לחוות את המשמעות האמיתית . המילה בודו התפתחה מהמילה "בושידו" אולם הנה מורכבת מהמילים "בו" (מלחמה או קרב), ו"דו" (דרך). כלומר, דרך המלחמה, זהו המושג היפני לאומנויות המשתמשות בקרב כאמצעי להגיע לשלמות של היחיד.

"דו"

המילה "דו" מקורה במילה הסינית "טאו" ופילוסופיית הטאואיזם, משמעותה אינה שיטת לימוד (כמו לימוד טכניקות הקראטה), אלא דרך חיים. דו וזן הן משלימות: זן מחפש שלמות עצמית בדרך פאסיבית, כמו מדיטציה. דו מחפש שלמות עצמית בדרך אקטיבית, כמו האימונים עצמם. למעשה, תרגול הקראטה מוזכר לעתים כמדיטציה בתנועה (דו-זן). באמצעות הבודו ניתן לשנות היבטים רבים בתחומי החיים.

דו-ג'ו

המשמעות המילולית של המילה דו - ג'ו, אולם האימונים, היא "מקום הדרך", וזהו גם שם החדר המשמש למדיטציה במקדשים הבודהיסטים. דוג'ו של קראטה הוא לא מכון כושר, למרות שאימוני הקראטה תובעניים פיזית ודורשים עבודה קשה. זהו מקום המוקדש ללימוד, וככזה יש להתייחס אליו בכבוד. הקראטה-קה (אנשי הקרטה) קדים לפני שהם נכנסים לדוג'ו או יוצאים מהדוג'ו. בתוך הדוג'ו לא נועלים נעליים, לא רק כדי לשמור על הנקיון, אלא כדי להשאיר את העולם החיצוני מחוץ לדוג'ו.

מוקוסו – Mokuso

עצימת העיניים והתרכזות פנימה, רגע של שלווה (מדיטציה), נעשה לפני האימון - כדי לנקות את המחשבה, לייצר ריכוז ומיקוד לקראת האימון ולהבדיל את העבודה בדוג'ו מהעולם החיצוני. בסוף האימון יתבצע פעם נוספת - כדי לנקות שוב את המחשבה לקראת החזרה אל העולם החיצוני. 

"דו-גי"

חליפת הקראטה נקראת "דו-גי", או בקיצור "גי", משמעותה המילולית היא "בגדי הדרך". כמו שדוג'ו הוא לא סתם מכון כושר, דו-גי הוא לא סתם בגד המשמש לאימון, אלא מה שהקראטה-קה לובש בדרך לשלמות עצמית. מקורו ב"קימונו" המסורתי היפני שלבשו בעבר הרחוק אנשי "הבודו". את הגי יש לשמור במצב נקי ותקין, לעומת זאת, את החגורה, "אובי" (Obi), אסור לשטוף אף פעם. עם הזמן החגורה מתבלה ומתכסה בכתמי זיעה ודם כתוצאה מאימונים קשים. חגורה ישנה, בלויה ומוכתמת מסמלת את נסיון האימונים הייחודי של הקראטה-קה, שיש לשמור עליו ולא לשטוף אותו.

bottom of page